U vrijeme DIY trendova i velikog broja savjeta kako da uštedite novac tako što ćete sami montirati ili napraviti opremu za svoj dom, bitnije je nego ikada znati zašto ipak morate obratiti pažnju na pravilnu montažu vašeg namještaja. U nastavku vam navodimo šest razloga, zašto je ponekad unajmljivanje profesionalaca bolja opcija.


1. Brže propadanje namještaja

Kada kupujemo namještaj za svoj dom, većina nas planira da ga bar nekoliko godina koristi. Nažalost često se zbog nepravilne montaže to čini kao nemoguća misija. Barske stolice se brzo iskrive, noge stola rasklimaju i stranice ormara odvoje, ako niste pravilno i pažljivo sastavili svoj lijepi novi namještaj.

jesenji piknik

2. Problemi sa reklamacijama

Ukoliko vam se nešto od gore navedenih primjera desi, vjerojatno ćete pokušati napraviti reklamaciju, niti ne shvatajući da je zapravo greška bila vaša. Nakon neugodnog iznenađenja namještaja, još neugodniji će biti odgovor dobavljača da je reklamacija nemoguća jer je šteta nastala zbog nepravilne montaže.
Izbjegnite i prvi i drugi »hladan tuš«, te se posavjetujte ili unajmite nekoga ko je siguran u poziciju svakog vijka koji ćete upotrijebiti, te načine na koji ćete namještaj sastaviti.


3. Opasno montiran namještaj

Rasklimana stolica u blagovaonici vam se možda ne čini kao nešto što bi vas moglo staviti u opasnost, ali svaki predmet koji koristimo u svakodnevnom životu nosi sa sobom rizike ako ga ne upotrebljavamo na pravi način. Niko od nas ne bi želio ni zamisliti šta bi se desilo na primjer ako ne bi pravilno namontirali dječiji krevet na kat, ili viseći element za kuhinju. Obratite pažnju na detalje i uzmite si čas da budete sigurni da nećete staviti u opasnost niti sebe niti svoju porodicu.


4. Ozljede pri montaži

Kada već govorimo na temu ozljeda, moramo spomenuti i sve što se vam može desiti pri montaži. Od skalpela sa kojim otvarate paket, do bušilica i čekića sa kojima učvršćavate svoj namješta, mjesta za nasreću je mnogo.

Sjetite se samo koliko puta ste se slučajno porezli dok ste kuhali ručak, pa zamislite koliko bi gore bilo ako bi vam se nešto desilo pri montaži. Ožiljci više nisu u modi, tako da stavite svoje zdravlje na prvo mjesto.


5. Gubitak slobodnog vremena

U vrijeme kada svi živimo brze živote bez mnogo vremena za opuštanje, svaki trenutak slobodnog vremena je zaista dragocjen. Jedna od stvari koje se morate zapitati je da li ste spremni žrtvovati nedeljnu šetnju po parku sa partnerom ili porodicom, samo da biste cijeli dan poveli sastavljajući novi uredski stol.

Možda se jedno popodne čini kao mala cijena, ali svaki trenutak odmora u 21. stoljeću je zaista neprocjenjiv, te bi željeli da ga i vi tako gledate te si uljepšate život sa onima koje volite.

 

6. Troškovi materiala

Zadnje, ali ne i najmanje bitno, je da spomenemo finansijski vidik samostalne montaže. Možda vam se čini da je bacanje novca nekome platiti da vam sastavi namještaj, ali upitajte se da li zaista imate sve što vam je potrebno da bi ga montirali sami na pravi način. Većina nas doma ima barem nešto alata, ali to često nije dovoljno, pa bi se nenadano mogli naći u kasnoj kupovini novog stroja ili dodatka koji će vam pomoći da završite svoj projekt.

To često zna koštati više nego sam najam profesionalca, tako da prije odluke provjerite da li ste zaista spremni za takav zadatak.


Naravno, ne želimo vas prestrašiti, nego vas naprotiv potpiramo u vašim novim iskustvima u svijetu DIY projekata. Pobrinite se da znate što radite, imate prave alate i pitajte za savjete, te uživajte u plodovima svog rada!

 ---

Ukoliko vas zanima još kakav savjet, ili imate pitanja oko detalja vašeg novog komada namještaja, slobodno nas kontaktirajte preko kontakt forme, putem e-maila info@furnitura.hr ili nas nazovite preko telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom i vrt!