Kao po pravilu, pri planiranju nove kuhinje javlja se čitav niz pitanja i samim time nedoumica. Na koji način i odakle uopće započeti; kakvu kuhinju želimo; što nam je potrebno u kuhinji da zadovoljimo svoje potrebe ... Na samom početku planiranja potrebno je razmotriti dosta iznimno važnih pitanja, poput veličine prostora i oblika kuhinje, dimenzija, tlocrta, materijala, boja , vrste elemenata, i zadnje, ali ne i najmanje važno, izbor aparata i opreme.

Već postojeći prostor će diktirati oblik vaše nove kuhinje. Ako je prostor dovoljno velik, otvoren i svijetao, morat ćete koristiti drugačije metode nego u maloj, slabo osvijetljenoj prostoriji. Ovisno o odabranom prostoru, postoji kuhinja u nizu, kuhinja u obliku slova L, kuhinja u obliku slova U, kuhinja s poluotokom i kuhinja s otokom. Međutim, svaki od ovih oblika ima svoje specifične karakteristike, koje morate uzeti u obzir prije nego napravite konačnu odluku.

Šta sve morate provjeriti prije nego započnete sa nacrtom nove kuhinje?

Prije nego uopće počnete planirati novu kuhinju, temeljito proučite način na koji imate uvedenu elektriku i vodu. Možda čak otkrijete da imate mogućnost priključenja gradskog plina. Izmjerite sve dimenzije prozora i vrata, da bi vaša nova kuhinja bila dovoljno svijetla i prozračna.
Ako je vaš kuhinjski prostor veći, u njemu će se zasigurno naći i blagovaonica. To je dobro uzeti u obzir pri odabiru boja, pa ujedino i samih materijala.


Kako započeti mjerenje dimenzija prostora?

Najprije točno izmjerite udaljenost između stropa i poda u okomitom smjeru, a zatim izmjerite udaljenost od zida do zida u vodoravnom smjeru. Nakon toga slijedi mjerenje dimenzija prozora i vrata te njihova udaljenost od poda i stropa. Navedite točno gdje je potreban prostor za otvaranje i koliki je taj prostor.
Slijedi označavanje za mjesto utičnica, prekidača, radijatora, te plinskih i vodenih instalacija. Uz sve gore navedeno, uzmite u obzir visinu stropa i visinu prozorskih otvora. Ovo je još važnije ako se ispod njih postavi kuhinjski pult. Sami kuhinjski prolazi moraju takođe biti dovoljno veliki jer su uopćeno ključni dio kuhinjskog prostora. Time ćete korisniku omogućiti potpunu slobodu kretanja.


Čega se posebno treba pridržavati pri planiranju tlocrta nove kuhinje?

Prilikom projektiranja tlocrta morate se pridržavati načela da funkcija ima prednost nad estetikom. Morat ćete dobro predvidjeti kretanje unutar kuhinjskog prostora. Osim toga morate uzeti u obzir itrokut kuhinjskog rada: pećnica-sudoper-hladnjak. Izuzetno je važno da tijekom planiranja postignete logičan slijed kretanja u prostoru gdje nema nepotrebnih pomjeranja i dodatnih koraka. Kuhinja bi u svakom slučaju trebala biti dizajnirana točno po mjeri korisnika, te se samim time maksimalno prilagoditi pojedincu i njegovom prostoru.

 

Budući da će vaša nova kuhinja najvjerojatnije biti namijenjena ne samo za kuhanje, već i za druženje s vašim najmilijima, pobrinite se da prostor bude otvoren, dovoljno prozračan i da vam omogući odgovarajuću interakciju s ljudima u blizini. Na primjer, kuhinjski otok se najčešće pokaže iznimno dobro jer nudi mnogo više radnog prostora, a istovremeno povezuje kuhinju sa ostatkom prostora, bio on blagovaonica ili dnevna soba.


Kako odabrati boje za novu kuhinju?

Danas su vam dostupne kuhinje u svim nijansama boja. Zbog toga vam odluka o boji može biti još teža. Odabir prave boje trebao bi biti iznimno dobro osmišljen i prilikom njega maksimalno uzmite u obzir svjetlinu i veličinu prostorije.

Odabrana kuhinja ne smije kvariti prostor, već mu mora dati dušu i neku posebnu dodanu vrijednost. Morate odabrati nijansu boje koja će imati najbolji mogući utjecaj osjećaj oji imate u toj kuhinji, te se istovremeno lijepo uklopiti sa bojama zidova i poda.

Uvijek imajte na umu da je kupnja nove kuhinje ulaganje u budućnost za 10 ili čak više godina.

 ---

Ukoliko želite da vam pomognemo u odabiru i sastavljanju vaše kuhinje iz snova, rado ćemo vam odgovoriti! Za pitanja i savjete smo dostupni putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!