Montessori pedagogija nije samo trend, koji će proći isto brzo kao što se je pojavio, već pomno razrađen pedagoški pristup koji je utemeljila talijanska liječnica Maria Montessori.

Jedna je od prvih koja je istaknula važnost poštivanja djece, te razvila i provela u djelo mnoga druga načela. Montessori pristup poseban je i po nečem drugom - karakterizira ga to da se namještaj i ostali dodaci što više prilagode djetetu - a ne obrnuto, kako smo inače navikli.

img alt=

Što je značajno za montessori namještaj?

Montessori namještaj je originalan namještaj koji je izrađen od kvalitetnih materijala i uglavnom je višenamjenski, kako bi se što više prilagodio djetetu, bez obzira na aktivnost kojom se bavi. Nipošto se ne radi o dosadnim elementima školskog namještaja, koji su samo manji kako bi dijete što lakše obavljalo određenu aktivnost, već o cjelovitom namještaju koji raste s djetetom! Ovaj originalni namještaj prilagođen djeci zaista se može dugo koristiti tako kod kuće, kako u raznim odgojno-obrazovnim ustanovama, primjerice u vrtićima, školama i na raznim aktivnostima za slobodno vrijeme.

img alt=

Dijete sve može samo!

Montessori pristup poznat je po tome što potiče dijete da maksimalno radi sve što može – već od prvih godina! U praksi to znači da je dijete redovito uključeno u sve unutarnje i vanjske dnevne aktivnosti – od kuhanja, čišćenja, pospremanja, kupovine i sl. Iako je mnogima teško zamisliti kako uključiti dvogodišnjaka u pomoć pri kuhanju, uz Montessori pristup se to lako provodi u praksi! Naravno, tu je od ključne važnosti odgovarajući Montessori namještaj i alati za rad prilagođeni djeci. Odličan primjer iznimnog namještaja je primjerice 2V1 Montessori stolica pomagalo koja djetetu omogućuje maksimalnu samostalnost u raznim poslovima. Dijete ju može koristiti kao set stol i stolica ili kao praktične ljestve sa ogradicom da lakše i sigurnije dolazi do njemu teško dostupnih površina. Stolica je dizajnirana tako da je dijete može sigurno koristiti potpuno samo – bez pomoći odraslih. Na taj način može samo istraživati ​​i stvarati te tako brže otkrivati ​​svoje sposobnosti, interese i karakteristike svijeta oko sebe. Visoka stolica dostupna je u više motiva, primjerice kao autić ili voz, a njezine kombinacije boja oduševit će svakog mališana svojom šarenom nježnošću te će ujedno izgledati prekrasno u svakoj dječjoj sobi!

img alt=

Dječja soba i ostale prostorije neka budu prilagođene djetetu

No, Montessori namještaj nije namijenjen samo raznim stvaralačkim ili edukativnim aktivnostima, već se prilagođava i onima na koje se često zaboravlja. U dječjim sobama najčešće se brine o stolcima i stolovima odgovarajuće veličine, dok je dječja vješalica za odjeću Montessori često zaboravljen dodatak, kao i površine za odlaganje i pospremanje prilagođene djetetovim potrebama i veličini (pravilno postavljene police, mali ormari , itd.)

img alt=

Kretanje neka bude na rasporedu svaki dan

Budući da je kretanje iznimno važno za djetetov razvoj, ono bi zaista trebalo biti na djetetovom rasporedu svaki dan – čak i kada je loše vrijeme. Poseban dodatak za igru ​​prilagođen kišnim i hladnim danima te popodnevnim satima igre je Montessori 3-delni Piklerov trougao sa švedskim zidom i daskom koji djetetu omogućuje nesmetano kretanje, razvijanje ravnoteže, refleksa i učenje vještog korištenja sopstvenog tijela. Po njemu se može penjati, spuštati i visjeti, svakodnevno razvijajući svoje motoričke sposobnosti. I to potpuno vlastitim tempom i bez pomoći i poučavanja odraslih, što djeci puno znači! Dopuštajući djetetu da samo istražuje, ono postaje kreativnije i jača svoje samopouzdanje, što je iznimno važno za uspješan život. Znate i sasmi da su u prvim godinama - a često i kasnije – redovito kretanje i slobodna igra najbolji učitelji?

img alt=

Kupnja montessori namještaja online je najjeftinija, najsigurnija i najbrža!

Vrhunski Montessori namještaj najbolje kvalitete te modernog i funkcionalnog dizajna možete kupiti online u salonu namještaja Furnitura, koji je prva online trgovina namještajem u Sloveniji, najbrže i po garantirano najnižoj cijeni! Izniman sluh za kupce, dugogodišnje iskustvo, raznolika ponuda koja se redovito ažurira, mogućnost kupnje na rate i brojne druge pogodnosti omogućuju vam da montessori i ostali dječji namještaj kupite brzo, sigurno i sa zadovoljstvom!

img alt=

Za savjete, ideje ili pitanja u vezi dječjeg ili drugog namještaja za dom, ured ili vrt uvijek nas možete nazvati na broj telefona: 099 357 1680 ili nam pisati na e-mail adresu: info@furnitura.hr. Naše stručno osposobljeno osoblje rado će vam pomoći. Dobrodošli u svijet najljepšeg i najkvalitetnijeg modernog namještaja koji se u najvećoj mjeri prilagođava ljudskim potrebama, ukusima i željama!