Oduvijek je važilo da je kuhinja srce svakog doma. Tijekom godina u ovom prostoru promijenili su se ne samo trendovi, već i sama tehnologija, zbog čega se promijenio i raspored namještaja i kuhinjskih elemenata; također zbog novih izuma. Primjerice perilica posuđa, koja je nekada u kuhinjama zaista bila rijetkost, a danas više ne možete zamisliti život bez nje.

Tržište vam nudi veliku paletu različitih modela kuhinja; ravne kuhinje, kuhinje u obliku slova L, kuhinje u potkrovlju, kuhinje po elementima i blok kuhinje, kuhinje u obliku slova U, kuhinjski otoci, paralelne kuhinje i bogata ponuda kuhinja po mjeri.Ali…najprije vam treba dobar plan i temeljito razmatranje

Kada krenete opremati prostore, trebate početi pažljivo i promišljeno. U kuhinji nije važno samo gdje postavljate ormare i umivaonik, već su svi kuhinjski elementi podjednako važni. Trebate obratiti pozornost na dosta stvari; gdje će se nalaziti električke instalacije, gdje utičnice i slično.

napake-pri-nakupu-pohistva-m

 

U slučaju da kupujete novu nekretninu ili je čak sami gradite, onda imate sreće, jer imate ispred sebe prazno platno. Kuhinju možete napraviti prema svojim navikama i željama. Instalacije, prozori, vrata, perilica posuđa, štednjak, hladnjak i ostali kućanski uređaji mogu se prilagoditi vašim potrebama. Na taj se način uglavnom i planiraju nove gradnje.Budite racionalni kod postavljanja ključnih elemenata

Poželjno je da sudoper i ploča za kuhanje budu u istoj liniji; rad će tako teći kao na pokretnoj traci, jer ćete pomicati posuđe i hranu desno i lijevo. Na krajnjem dijelu reda može se nalaziti hladnjak, pa ćete tako moći hranu pripremati na šanku, pored samog hladnjaka.
U sudoperu ćete oprati hranu, a zatim početi kuhati. Uz štednjak treba biti dovoljno prostora za odlaganje posuđa. Najveći problem je radna površina koja se tokom pripreme hrane, često prebrzo istroši. Međutim, ako je kuhinja dovoljno duga, radna površina se može prepoloviti. Loša strana duže kuhinje je ta, što se morate premještati s jednog kraja kuhinje na drugi. Taj problem riješite tako, da kuhinju dizajnirate u obliku slova L i na taj način smanjite vaše pokrete.Kuhinjski otok

Potrebno je dobro razmisliti, želite li na otoku površinu za kuhanje ili ne. Problem se može pojaviti kada premještate posuđe s otoka na druge radne površine i sa time prljate odrešene dijelove kuhinje. Kuhinjski otok stoga treba biti dovoljno velik, tako u širinu kao i u dubinu. Kada su ovi uvjeti ispunjeni, tek onda imate dovoljno prostora za radnu površinu za odlaganje posuđa. Loša strana je prljavština i kapanje po podu, ali sve to možete spriječiti raznim preprekama, poput atraktivne i moderne staklene pregrade. Treba je imati na umu, da su otočne nape obično puno skuplje od običnih kuhinjskih napa.
Uz površinu za kuhanje, praktično je imati i sudoper; osim sudopera treba nam i prepreka, kako kapljice vode nebi dolazile na sva mjesta. Priprema prostora također zahtjeva određenu mjeru opreza. Prije same upotrebe kuhinjskog otoka, trebate se pobrinuti i o dotoku hladne i tople vode te srediti odvod i električne instalacije. Kuhinjski otok trenutno je u trendu, no njegova korisnost ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući i vas same.Kuhinje u potkrovlju

Planirati kuhinju u potkrovnim prostorima prilično je zahtjevno: nedotatak visine stajanja i svijetlosti, čudni kutovi, nosivi stupovi krova i niski stropovi. Najveći problem nastaje, kada želite dobro ispuniti prostor. Najvažnije je da imate dovoljno prostora za pohranu i rad, a za to postoje dobra rješenja. Radnu površinu možete povećati, kako bih se dobilo dovoljno prostora za normalan stojeći rad, u slučaju da visina stajanja nije dovoljna. Viseći ormarići na stražnjem zidu prilagode se oblikovanjem po dužini. Na ovaj način dobit ćete nekoliko prostora za pohranu. Kuhinje u potkrovlju obično trebaju bar djelomičnu izradu po mjeri. Važno je također odabrati prave profesionalce, jer je za ovakvu vrstu kuhinja potrebno više iskustva i znanja.Potrošači električne energije

Moderno dizajnirana kuhinja može biti izuzetno velik potrošač električne energije. Hladnak je u ovom prostoru nužan jer se koristi za spremanje kuhane hrane i hrane općenito. Sadrži i odgovarajuću temperaturu i najbolje uvjete za konzerviranje hrane. Glavni zadatak hladnjaka je produžiti rok trajanja proizvoda i pripremljenih jela. Pazite da u kuhinju ne stavite prevelik ili premali frižider, a kod odabira mogu vam pomoći profesionalno obučeni prodavači.

>Novo

Jedan od najpopularnijih kućanskih aparata je mikrovalna pećnica. Uz njezinu pomoć hranu možete brže odmrzavati i podgrijavati. Savjetujemo vam upotrebu metalnih posuda, jer spriječavaju prodor zračenja u hranu. Za kuhanje različith jela možete kupiti i višenamjensku mikrovalnu pećnicu koja je među korisnicima izuzetno popularna. Perilica posuđa također vam donosi veliku prednost u kuhinji, jer suđe i suši, pa ga tako ne morate brisati. Strojno sušenje je također više higijensko od brisanja rukom, a uz to uštedite veće količine vode a i vremena. Mjesto perilice posuđa je pored sudopera, jer ga povezuje s vodovodom i kanalizacijom. Ovisno o veličini kuhinje, odaberite prikladnu perilicu suđa.

Trenutno je najviše u trendu električni štednjak, kojeg koriste mnogi korisnici, a i najpraktičniji je u smislu upotrebe. Problem nastaje tek kad ostanete bez struje, ali inače nikada ne morate mijenjati plinske boce ili čak paliti drva, kako bih pripremili topli i ukusan obrok. Na tržištu možete birati između mnogih malih kućanskih električnih aparata, koji se koriste za pripremu jela. Sa njima si možete znatno olakšati kućanske poslove i uštediti i prilično puno vremena.

 

--


U slučaju da želite pomoć kod odabira kuhinje iz vašeg snova, ili imate dodatna pitanja, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom.