U nastavku ćemo vam detaljnije savjetovati, koje boje je najbolje izabrati za vašu spavaću sobu i zašto? Uz nekoliko kratkih, praktičnih savjeta, pretvorićete svoju sobu u ugodnu i smirujuću prostoriju za spavanje a sebi pružiti osjećaj smirenosti i uravnoteženosti.

Boje imaju daleko veći utjecaj na naše raspoloženje, nego što mislimo. Nije nam svejedno kada izaberemo crveni, plavi ili ljubičasti džemper, jer se ne osjećamo u svakom ugodno. Isto tako je sa prostorijama u kojima živimo. Čak i značajnije, jer u našem domu provodimo veliki dio našeg vremena i želimo se ugodno osjećati, zar ne?

Ako su za dnevne prostorije primjerne boje živahnih nijansi, za zidove spavaćih soba odgovaraju pastelne boje, koje će vas pred spavanjem umiriti i opustiti. U nastavku teksta, detaljnije ćemo vam razložiti u kakve boje je najbolje obojati zidove vaših spavaćih soba. Sa izborom ćemo Vas sigurno inspirisati, da već sad počnete razmišljati o tome da prebojite svoju spavaću sobu.

Bijela boja – umiruje, stvara ugođaj rashladnosti i prozračnosti

Bijela boja se nekome može činiti dosadna i bezveza. U stvarnosti ona djeluje umirujuće te ujedno stvara prijatan osjećaj prozračnosti i rashladnosti prostorije, što je za spavaću sobu izuzetno značajno. Bijela je neutralna te sa njom možete uskladiti veliki dijapazon drugih boja, kako namještaja tako i drugih stvari u vašoj spavaćoj sobi.

 

Ljubičasta boja – uravnotežuje i stvara raskoš prostora

Ljubičasti zidovi vaše spavaće sobe stvoriće osjećaj uravnoteženosti i harmonije, te ću unijeti dozu raskoša. Poznata kao boja kraljeva, ljubičasta će vašu sobu pretvoriti u kraljevske odaje.

Psihološki učinak ljubičaste boje na tijelo je bitan, ona umiruje vaš um i tijelo i lakše vas dovodi u stanje sna.

 

Svijetlo plava boja – daje osjećaj svježine i prozračnosti

Svijetlo plava boja je hladna i kao takva savršena za opuštanje. Ima sličan utjecaj na vaše tijelo kao bijela boja. Prostoru daje osjećaj svježine i prozračnosti, što je prostoru za spavanje svakako potrebno.

Ako spavaću sobu obojite u svijetlo plavu, imaćete osjećaj da se budite pod vedrim ljetnim nebom. U njoj ćete se potpuno opustiti i preplaviće vas osjećaj slobode.

Svijetlo narandžasta – smiona a opet umirujuća

Svijetla nijansa narandžaste je kombinacija strastvene crvene i tople žute boje. Takva boja uzrokuje da je prostor spavaće sobe smion a opet dovoljno umiren za spavanje. Boja će na vas utjecati opuštajuće i blagotvorno, a  naročito je bitan njen doprinos otklanjanju stresa.

 

Svijetlo zelena boja – u prostor unosi mir i veselje

Svijetlo zelena boja stvoriće osjećaj boravka u prirodi a koga ne uimiruje boravak u zelenilu? Takođe, u prostor unosi veselje, mir, oputenost, osjećaj slobodne i uravnoteženosti.

Ako zidove svoje spavaće sobe obojite u svijetlo zelenu, s tim ćete stvoriti nepogrešivu harmoniju, te ćete imati osjećaj spavanja u prirodi.

 

Za živahniju spavaću sobu

Pastelne boje, naročito jednolične nijanse se često mogu učiniti dosadne. Spavaću sobu svakako lako oživite na nekoliko načina. Najlakše je to učiniti sa izborom centralnog elementa svake spavaće sobe – kreveta. Sa prostorom ga uskladite. Odličan dodatak su lagani pokrivači, posteljina, jastuci različitih boja. Preporučujemo da pokrivač i posteljinu izaberete u jačim tonovima iste boje kao što su zidovi.  

Na zidove spavaćih soba možete postaviti različite nalijepke, koje će razbiti monotoniju zidova. Brzo i lako se postavljaju, još lakše odstranjuju.

 

Šta na vaš izbor boja spavaće sobe kaže Feng Shui filozofija?

Spavaće sobe po Feng Shui nikako ne smijete obojiti u crno ali crveno. Pri unosu boja, morate obratiti pažnju na ravnotežu. Ne smije biti prejarkih tonova. 

Koristiti morate pastelne, nježne boje, poput: krem, ružičaste, marelične, boje lavande, koralja, čokoladne. Za dodatke možete koristiti crvenu ili ružičastu boju, koja će probuditi strast.

Pri savjetovanju i izboru boja smo bili u skladu sa Feng Shui, zar ne?

--


Ukoliko želite savjet ili pomoć pri izboru boja za svoju spavaću sobu iz snova, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!