Drveni namještaj bio je i ostao među najprodavanijim proizvodima za opremanje doma. Drvo je materijal koji u vaš dom odmah unosi osjećaj topline, udobnosti i domačnosti. Ako se odlučite za kupnju drvenog namještaja, trebate znati da drvu treba posebna njega i pozornost, jer u protivnom brzo gubi svoj izvorni sjaj. S vremenom se prirodni materijal može oštetiti.

U našem web shopu ne samo da vam želimo prodati vrhunski drveni namještaj, već vam nudimo i hrpu korisnih savjeta za brzu, učinkovitu i ekonomičnu njegu i održavanje.


Briga o drvenom namještaju trebala bi postati vaš svakodnevni zadatak

Čak i ako se na prvi pogled ne čini tako, tijekom dana se na namještaju nakuplja prašina. Zbog toga drveni namještaj treba čistiti svaki dan, kako bi zadržao svoj lijepi izgled. Za čišćenje prašine možete koristiti suhu meku krpu ili kupiti vlažne maramice, napravljene posebno za drvo. Čišćenje prašine uzet će vam samo nekoliko minuta dnevno, ali sa time ćete se pobrinuti da se prljavština ne nakuplja i tako ćete spriječiti stvaranje mrlja i gubitak sjaja. Ako se po drvu prolije tekućina, odmah je obrišite. Ovo je najučinkovitiji i najbrži način da se spriječi prodor tekućine u drvo koja na njemu može stvoriti nepopravljivu štetu.

minimalizem-spavaca-soba

 

Koristite neutralni sapun, sprej i mekanu krpu

Krpa za uklanjanje prašine obično se koristi za normalno čišćenje, ali povremeno je dobro napraviti neke dublje postupke čišćenja s proizvodima koje obično hranimo kod kuće, a ne s onima koje sadrže kemikalije, koje su često štetne. Preporučuje se korišćenje neutralnog ili marsejskog sapuna, spreja ili mekane krpe od mikrovlakana.

Uzmite komad sapuna i naribajte ga, sve dok ne dobijete tanke pahuljice. Kad završite, uzmite litrenu bocu sa sprejom i u nju nalijte dvije šake svježe naribanog sapuna i tople vode. Protresite smjesu i pustite da odstoji barem sat vremena. Zatim to nanesite na drvenu površinu i pustite da djeluje desetak minuta, nakon čega ponovo obrišite krpom od mikrovlakana.
Ovaj višenamjenski sapun također je pogodan za uklanjanje mrlja od markera ili olovki. Ako na drvu primjetite tvrdoglavu mrlju, uzmite komad sapuna i protrljajte ga po mrlji. Ostavite da djeluje nekoliko sati i nakon toga isperite toplom vodo, da tragovi potpuno nestanu.


Za poliranje drva upotrijebite pčelinji vosak

Nakon čišćenja uvijek je dobro namještaj i ispolirati. Drvenim površinama poliranjem se vraća sjaj, a pored toga ih tako i dodatno zaštitimo.

Pčelinji vosak vrlo je pogodan za ovu svrhu, jer zatvara pore drveta i održava njegovu površinu u potpunosti zaštićenom.

Jednostavno ga nanesite mekom četkom u smjeru vena, a zatim uklonite finom čeličnom vunom. Ako želite nakon nekoliko minuta ukloniti ostatke voska, preporučuje se da površinu ponovo obrišete mekom vunenom krpom. Vosak moćete koristiti jednom tjedno i tako se pobrinuti da će vaš namještaj uvijek biti u vrhunskom stanju.


Nemojte koristiti amonijak

Iako većina sredstava za čišćenje drvenog namještaja sadrži nešto amonijaka, najbolje ga je izbjegavati. Amonijak je zapravo prilično agresivan, zbog čega će drvo s vremenom izgubiti svoj sjaj i boju.

>Novo

Izbjegavajte izvore topline

Savjetujemo vam, da nikada ne ostavljate vruće posude na komadu drvenog namještaja. Šteta koju ovom materialu može nanjeti toplina je nepopravljiva. Toplina naime može uzrukovati površinska oštećenja kao što su promjene boja, mrlje ili oštećenja voska; pored toga površina može omekšati ili čak nabubriti. U slučaju da se dogodi jedan od ovih problema, jedino rješenje je brušenje namještaja.

Stručnjaci kažu da namještaj također treba zaštiti od promjena temperature.


Namještaj primjereno zaštitite od:

sunca: sunčeva svjetlost postupno će uništavati sjaj i boju namještaja i na kraju ga uništiti;

vode: svi znamo da drvo nije vodootporno. Ako drvo dođe u kontakt sa vodom, ono može omekšati ili se naborati. Stoga trebate paziti da namještaj ne postavljate na vlažna mjesta;

klima uređaja: stalna izloženost drva klima uređaju oštećuje drvo, koje će s vremenom izgubiti sjaj.


U našem webshopu furnitura.hr nudimo vam vrhunski drveni namještaj, koji možete očistiti na potpuno jednostavan način.

 

--


U slučaju da želite pomoć kod odabira drvenog namještaja, ili imate dodatna pitanja, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!