Vaš kuhinjski prostora treba prije svega biti funkcionalan i prikladan prostor. Središte druženja sve češće postaju kuhinje sa otokom. Na kraju krajeva estetika ovdje još uvijek igra iznimnu ulogu, koja treba zauzimati veliki dio vašeg životnog prostora.

Kod opremanja kuhinje ne morate nužno slijediti trendove. Najvažnije je uživati u kuhanju, pečenju i kvalitetnom provođenju vremena sa svojim voljenima. Ako tamo preživite večinu svog vremena, ovih 10 savjeta savršeno je za vas.



1. U kuhinji uvijek sve imajte nadohvat ruke

Vaša kuhinja nek bude dizajnirana tako da vam je uvijek sve nadohvat ruke. Kod obavljanja kućanskih poslova trebate učiniti što manje koraka. Najčešće se krećemo između hladnjaka, sudopera i ploče za kuhanje. Udaljenost između sudopera i ploče za kuhanje trebala bi biti najmanje 60 centimetara. Ploča za kuhanje, hladnjak i sudoper trebaju biti povezani u pravilan radni trokut. Međusobna blizina ova tri elementa, omogućit će vam učinkovitije kuhanje.

minimalizem-spavaca-soba

 

Preporučujemo da hladnjak, radna ploča ili sudoper te smeće, stoje zajedno. Trebate obratiti pažnju i na razmak kod elemenata radnog prostora, naime trebate ostaviti dovoljno prostora za upotrebljivost radnih površina, kako bih mogli bez problema otvarati sve ormariće. Protok prostora je tako od iznimne važnosti.



2. Kuhanje nek postane prilika za druženje

Kuhinjski otok ili poluotok postaje sve omiljeniji element, jer vam daje iznimnu priliku ne samo za kuhanje, nego i za druženje. Ako želite u svoju kuhinju uključiti ovakav element, trebate paziti da previše ne smanjite ostale radne površine. Ostavite dovoljno prostora za prijelaze između otoka i prostora s druge strane kod zida.
Na otoku je po pravilu instalirana samo ploča za kuhanje, a u nekim slučajevima i pristup vodi. Preostala površina na otoku, neka bude namijenjena dodatnoj radnoj površini.



3. U kuhinju možete staviti i manje ormariće za spremanje hrane

Ako je vaš stan manji i stoga nemate dovoljno prostora za pohranu, možete rješenje naći upravo u kuhinji. Na primjer, možete u nju staviti više ormarića, sa kojima pokušajte učinkovito iskoristiti cijelokupnu visinu prostora. Iznimno popularne su i izvlačne mreže, koje vam na jednostavan način omogućuju dostup do hrane i drugih proizvoda.


4. Birajte između više oblika kuhinja

Poznatih je nekoliko različitih oblika kuhinja, na primjer kuhinja u nizu, kuhinja u obliku slova U, kuhinja u obliku slova L, kuhinja s otokom i kuhinja sa poluotokom.

Kuhinja u nizu omogučuje vam najjednostavniji raspored elemenata. Od lijeve prema desni, po pravilu ide hladnjak, veći ormar za pohranu, površina za odlaganje stvari, sudoper, središnja radna površina, štednjak i na kraju opet površina za odlaganje stvari.

Kuhinja u obliku slova U, prikladan je odabit za manje ili veće prostore. Viši elementi postavljeni su uz zid i poredani jedan pored drugog.


Kuhinja u obliku slova L, najprikladnija je za uzke te duge prostore.Ako je prostor otvoren, postoji mogućnost kuhinje sa otokom. Elementi su poredani jedan za drugim u obliku slova L i postavljeni pored dva susjedna zida. 

Kuhinja sa otokom je najblji odabir za veće prostore. Nezavisni element otoka postavljen je u sredinu prostora, a viši elementi nanizani su uz zid. Ako je kvadratura kuhinje nešto manja, bolje je razmisliti o poluotoku.


5. Prilikom kupnje kuhinjskih aparata, obratite pažnju na energetsku naljepnicu

Kod odabira svih kućanskih aparata, uvijek uzmite u obzir i energetsku naljepnicu. Najbolji odabir su razredi A++ i A+++. Cijena ovakvih uređaja je po pravilu veća, ali to će vam se provjereno, itekako isplatiti kod mjesečnih troškova.
Razmislite je li bolje kupiti plinski štednjak, steklokeramičku ploču ili indukcijsku ploču. Svaki od spomenutih uređaja ima svoje prednosti, a i slabosti. Proučite ih i prije nego što uđete u specializiranu trgovinu, gdje namjeravate kupiti uređaj.


6. Kod odabira kuhinjske nape, provjerite protok zraka

U kuhinji izuzetno važnu ulogu igra i napa, koja vam omogućuje najučinkovitiju ventilaciju iznad ploče za kuhanje. Pobrinite se također, da će napa ujedno biti i estetski element. Protok zraka kod odabira nape igra ključnu ulogu, taj podatak nam govori koliko zraka napa može usisati u jednom satu. Na kraju provjerite i glasnoću nape te vrstu filtra – ugljeni ili aluminijski koji zadržava masnoću.


Sve popularnije su i nape, koje su integrirane u ploče za kuhanje. Brzinom svjetlosti izbacuju iz tržišta samostojeće zidne, ugrađene nape sa visećim elementima i viseće otočne nape.



7. Odaberite pećnicu koja se sama čisti

Za pečnicu je najvažnije da ima savršeno izolirane zidove i višeslojno staklo na vratima. Preporučujemo vam ventiliranu peć sa pirolizom, njezina je ključna prednost ta, što se očisti sama. Za praktičniju upotrebu pećnice, savjetujemo vam izvlačne vodilice. Na taj način se smanji mogućnost opeklina prilikom uzimanja posuđa iz nje.



8. Najprikladnija veličina hladnjaka

Za dvočlano kućanstvo najbolje je odabrati 100 ili 120 litarski hladnjak. Za četvoroćanu obitelj, preporučuje se 200 ili 250 litarski hladnjak.
Hladnjak neka uključuje inverterski motor, jer omogućuje tiši i učinkovitiji rad, a također je duži njegov životni vijek. Dostupni su hladnjaci sa ledomatom ili bez. Neke vrste hladnjaka treba priključiti na vodu, a drugi uključuju akumulacijsku posudu u koju se dodaje voda za ledomat.



9. Odaberite korito sa najmanje 80% prirodnog bavarskog kamena

Većina sudopera na tržištu izrađena je od mješavine umjetnih masa. Potražite korito koje sadrži najmanje 80% prirodnog bavarskog kamena. To je material koji ne prenosi mirise, nije osjetljiv na temperaturnu razliku do 180 Celzijevih stupnjeva, a otporan je i na udarce te mrlje od hrane. Kad birate korita od kamena, kupite i set za čišćenje ovakvih korita, naime čak 60% poslova u kuhinji odvija se upravo oko sudopera, koji rijetko ostane čist. Baš zato vam treba dovoljno učinkovit proizvod za njegu. Zaštitni premaz sudoper zaštiti sa posebnim slojem, koji će u velikoj mjeri smanjiti nakupljanje prljavštine i vodnog kamenca, te sudoperu pružiti dodatan sjaj.



10. Uštedite vodu pomoću perilice

Perilica posuđa potroši najviše energije za zagrijavanje vode. Na tržištu su dostupne različite vrste perilica. Dijelimo ih prema kapacitetu tj. veličini te na ugrađene i samostojeće.
Kapacitet perilice mora se izračunati sa pomoću broja seta tanjira i pribora, koje perilica može oprati. Strojevi manjih kapaciteta dizajnirani su za 8 setova, odnosno za jednog ili dva člana obitelji. Tročlana ili četveročlana obitelj u prosjeku treba perilicu sa kapacitetom od 12 seta dnevno.
Pružili smo vam nekoliko upotrebljivih informacija, a sada vas pozivamo da ovdje https://www.furnitura.hr/kuhinje pogledate najljepše i funkcionalno najbolje dizajnirane kuhinje.

Treba li vam pomoć?

 

--


U slučaju da želite pomoć kod odabira kuhinja, ili imate dodatna pitanja, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!