U određenom momentu svog životnog puta susrešćemo se sa kupovinom namještaja. Ovaj izazov postaje još zahtjevniji ako se sa njim susrećemo prvi put. Zbog toga je važno, u tim stvarima imate pomoć stručnjaka. Skoro svi stručnjaci tvrde, da je kupovina namještaja od visokokvalitetnog drveta jedan od najboljih izbora.

U određenom momentu svog životnog puta susrešćemo se sa kupovinom namještaja. Ovaj izazov postaje još zahtjevniji ako se sa njim susrećemo prvi put. Zbog toga je važno, u tim stvarima imate pomoć stručnjaka. Skoro svi stručnjaci tvrde, da je kupovina namještaja od visokokvalitetnog drveta jedan od najboljih izbora.

Namještaj od vrhunskog drveta ima brojne prednosti. Jedna od najvećih i najpraktičnijih je ta, da dugo vremena nećete morati kupovati namještaj ponovo. Vrhunski izrađen namještaj može trajati cijeli naš život. Na žalost, izbor kvalitetnog drvenog namještaja je danas otežana. Na jednoj strani je manjak vremena koji imate za obilazak svih salona i sagledavanje cjelokupne ponude na tržištu a na drugoj strani ogroman izbor veoma privlačnog i jeftinog namješaja, urađenog od jeftinih i materijala lošije kvalitete.

Zbog toga smo za vas pripremili nekoliko odličnih savjeta, koje ćete iskoristiti pri izboru drvenog namještaja, te uštedjeti vrijeme i novac.

Temeljno se upoznajte sa karakteristikama različitih vrsta drveta

Ako za svoje potrebe želite izabrati najbolji komad namještaja od drveta, onda morate poznavati karakteristike tog drveta. Drvo je najbolji materijal, ako tražite dugoročno rješenje. Ipak, postoji nekoliko vrsta drveta koje se koristi u izradi namještaja. Većinu namještaja od drveta možemo grupisati u tri kategorije. To su namještaj iz tvrdog drveta, iz furnira i iverice.

Namještaj od tvrdog drveta je najkvalitetniji namještaj i zato je u poređenju sa drugim vrstama skuplje. Moramo imati na umu da je takav namještaj izuzetno izdržljiv, te dugoročno isplativiji. Često ćete ga koristiti ne samo vi, nego i buduće generacije. Još jedna velika prednost jeste da se takav namještaj može iznova obnoviti.

Furnir je takođe odličan izbor, jer izgledom podsjeća na drvo ali je jeftiniji. Doduše, njegova cijena uslovljena je slabijim kvalitetom. Namještaj od furnira se lakše oštećuje i teško se može popraviti.

Najjeftiniji izbor kada je drvo u pitanju je namještaj od iverice, odnosno ivernih ploča. Mješavina piljevine i ljepila, dobijena visokotlačnim presanjem, široko je dostupna na tržištu, po niskim cijenama. Ovakav namještaj spada u kategoriju niskokvalitetnih.

Provjerite finalnu obradu drveta te ga isprobajte

Prije nego što privlačan komad namještaja od drveta uđe u vaš dom, provjerite, kako je obrađen. Naročito obratite pažnju na finalnu obradu. Ukoliko niste poznavalac drveta i namještaja, upitajte za pomoć stručnog prodavca. Sa sobom povedite prijatelje, srodnike ili poznanike koji se razumiju u namještaj i obradu drveta.

Prije kupovine svaki komad namještaja isprobajte. Najvjerovatnije ni auto ne kupite, prije nego što se provožete par krugova. Otvorite vrata, ladice, pogledajte da li je sve na svom mjestu. Na taj način najbrže ćete vidjeti i osjetiti da li je namještaj dovoljno kvalitetan, funkcionalan i praktičan.

JEla namještaj do -50%

Upoznajte prednosti ručno izrađenog namještaja od drveta

Bez obzira da li kupujete namještaj od visokokvalitetnog drveta u specijaliziranoj prodavnici ili naručujete namještaj po mjeri od svog omiljenog proizvođača, ručno rađen namještaj će vas odlično služiti. Ako se moramo odlučiti, ručno rađen namještaj po mjeri je provjereno najbolja opcija za svakog kupca.

Najveća prednost ručno rađenog namještaja po mjeri je ta, da su komadi namještaja izrađeni uz veliku pozornost, do najsitnijih detalja. Manje su osjetljivi na oštećenja pri svakodnevnoj upotrebi. Takođe, ručno rađeni namještaj vam pruža priliku za finalna oblikovanja po vašem ukusu. 

--

Ukoliko imate pitanja u vezi sa namještaj od drveta ili želite naše mišljenje, s veseljem ćemo vam odgovoriti. Kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!