Ako u vašem stanu žive razigrana djeca, onda ste definitivno upućeni u stalno postavljanje granica, promatranje malih heroja i sprječavanje nesreća. Ovo je samo po sebi previše stresno, a da ne spominjemo neprespavane noći kojih nije malo, zar ne?

Budući da pravilno opremljen dom mnogo utječe na sigurnost vaše djece, za vas smo pripremili nekoliko iznimno upotrebivih i korisnih savjeta. Otkrit ćete da samo s malo domišljatosti možete učiniti svoj dom sigurnim i udobnim uz veoma malo truda.

1. Kupite ili napravite si dječija vrata

Ako u svom stanu imate stepenice, dječja vrata neophodan su dodatak koji će vam trebati od prvog dana kada vaše dijete počne lutati po stanu pa sve do dana kada će se samostalno moći popeti stepenicama.

Vrata za djecu možete sami napraviti s dva drvena ili metalna štapa i komadom tkanine sa šarmantnim i lijepim dječjim motivom, koji ćete razvući između štapova. Tkaninu možete povremeno mijenjati i motive na njoj prilagoditi raznim događajima vezanim uz djecu i njihovo odrastanje (npr. proslave rođendana).


2. Kupite si plastične poklopce za utičnice

Ne morate mijenjati utičnice zbog male djece. Radije kupite plastične poklopce te ih umetnite u već postojeće utičnice. U prvu ruku utičnice možete prekriti i samoljepljivim zakrpama ili ljepljivom trakom.


3. Zatvorite vrata svih ormara

Ne dopustite dječjim rukama da dohvate ručke ormara. Otvaranje vrata ormara možete spriječiti postavljanjem plastične vješalice naopako između ručki ormara. Možete si pomoći i gumicama za kosu.


4. Rubove stolova zaštitite sa mekanim štitnicima

Mnogi mališani nehotice dok divljaju po stanu udare glavom o rub stola ili drugog namještaja s oštrim rubovima. Zbog toga se pobrinite da sve oštre rubove primjerno zaštitite. To možete učiniti posebnim mekim omotima koji izgledaju dovoljno atraktivno da ne pokvare cjelokupan izgled vašega stana.


5. Pravilno učvrstite sve staklene stolove

Stakleni stolovi najčešće su dio dnevnih soba. Djeca vole igrati oko njih, gristi ih, penjati se na njih i često se u kretanju čak zabiti u njih. Jedno od mogućih rješenja je jednostavno odustati od prekrasnog staklenog stola barem na neko vrijeme. Drugo rješenje je odgovarajuća zaštita stola. To možete učiniti tako što ćete stol obkružiti i izolirati sa posebnom cjevi cijevi koju postavite na rub stola. Cjelokupni izgled stola će i dalje ostati dovoljno privlačan.


6. Učvrstite ladice žlicom

Budući da se mališani mogu osloniti na ladice, one su im utoliko zanimljivijie Čak i mališani koji još nisu čvrsto na nogama odlučuju se popeti na njih i istražiti njihov sadržaj.

Rješenje je zapravo prilično jednostavno. Dugom žlicom možete osigurati čak dvije ladice odjednom. Djeca neće moći svladati takvu prepreku.


7. Spriječite klizanje sa linoleumom

Na početku smo spomenuli problem stepenica i kao prikladno rješenje predložili dječja vrata. Jedna je mogućnost također izrezati traku linoleuma koja bi trebala biti dovoljno široka, a zatim je presaviti na ruba stepenica. Zalijepite ja gore i dolje kako biste svojim mališanima omogućili sigurno penjanje i spuštanje niz stepenice. Linoleum uspješno sprječava opasna klizanja.


8. Po stanu namjestite neklizajuće podloge

Deke i prostirke za igru ​​na podu mogu biti opasne, osobito kada dijete uči da hoda. Kad ih nagazi, može se okliznuti i pasti. To možete izbjeći korištenjem gumene neklizajuće podloge koja se lako pričvršćuje na pod. Bez obzira na to, takav tepih neće ometati igru mališana. Na tržištu postoje čak i posebni gumeni jastučići protiv klizanja koji se mogu staviti pod običan tepih ili deku. Uz ove dodatke ćete čak i vi sigurnije hodati po stanu.


9. Sredstva za čišćenje stavite na najviše police

Kao što znate, dječja znatiželja i mašta nemaju granica. Iako biste ih svakako trebali uvijek poticati kod djece, kad njihova znatiželja pređe sve granice normale, prestanite. Na primjer, ako dijete dođe u kontakt s opasnim sredstvima za čišćenje, puderima i drugim sličnim proizvodima, pobrinite se da ni pod kojim uvjetima neće više doći do njih. Postavite ih na dovoljno visok položaj na koji se neće moći nikako popeti.

 

10. Povežite kablove vezicama

Dulji kabeli mogu biti vrlo primamljiva igračka za vaše mališane, pa ih na odgovarajući način uvijte u osmicu i pričvrstite vezicom. Time ćete zaštititi kable na stolu, pultu, ormariću i drugdje. Na taj način ćete spriječiti i djecu da bilo što poput računala, lampe, kuhinjskih aparata i sličnog povuku na sebe.

 ---

U slučaju da želite još savjeta ili pomoći u odabiru odgovarajućeg namještaja za vaš dom, rado ćemo vam odgovoriti! Za pitanja i savjete smo dostupni putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!