U kojem prostoru se prijatnije osjećate: u onom koji je ima obilje prirodnog svjetla ili u prostoru koji je mračan tokom cijelog dana?

Rijetko ko među nama, najvjerovatnije niko, ne voli mračne prostore. Svjetlost, naročito prirodna, sunčeva svjetlost, doprinosi da se bolje osjećamo. Naučnici su uz nas. Brojna istraživanja govore da efikasno osvjetljeni prostori imaju pozitivan uticaj na naše zdravlje. Što je prostor u kojem živimo svjetliji, mi smo zdraviji.

Sigurno sada, tokom čitanja ovog teksta, mislite na onu najmračniju prostoriju u vašem domu. Dnevna soba, kuhinja, spavaća soba ili možda kupaonica? Taj prostor je sve, samo ne osvjetljen, ne onako kako biste željeli da bude. Prije biste ga opisali kao mračnog, sivog, dosadnog, bez obzira na to što ste kupili namještaj u svijetlim nijansama i pokušali ga prebaciti na svijetlu stranu.

Glavni problem je, da je taj prostor premalo osvjetljen, što se naročito vidi preko dana, kad su svjetla ugašena. Napolju sunce a unutra mrak. Morate upaliti svjetlo, da biste imali osjećaj da je napolju dan.

U Furnituri, salonu vrhunskog namještaja, za vas smo spremili 6 odličnih savjeta, koji će vam pomoći da u tamne prostorije vašeg doma ili bilo kojeg drugog objekta udahnete više prirodne svjetlosti.

djecja-soba

 


1. Obojite prostor u bijelo

U tamne prostore unesite što je više moguće bijele boje. Zidove i strop obojite u bijelo. Izbjegavajte sivu, bež, boju slonovače ili bilo koju drugu nijansu, jer njima ne postižete željeni efekat. Za optimalnu refleksiju svjetlosti, koristite bijelu boju visokog sjaja.

Prostor ispunite sa što svijetlijim namještajem. Najbolje je da namještaj takođe bude bijele boje. Stari tamni namještaj ofarbajte u bijelo ili ga zamijenite novim. Ukoliko je pod tamnije nijanse, ubacite svijetle tepihe ili prostirke.2. Dodajte ogledala

Ogledala su veoma korisna i isplativa za tamne prostore, ukoliko ih znate pravilno postaviti. Idealno je da ogledalo odgovarajuće veličine (veće ogledalo – veći učinak), postavite nasuprot prozora, tako će reflektovati svjetlost. Ukoliko na tom mjestu nemate prostora za ogledalo, postavite ga negdje drugdje, efekat će biti sličan. Ogledalo reflektuje svjetlost i raspršuje je bijelim zidovima, koje ste već obojili u bijelo.3. Pažljivo izaberite zavjese za prozore

Ukoliko na prozore postave velike, masivne zavjese, one će dodatni zamračiti vaš prostor. Radije izaberite minimalističko rješenje za vaše prozore.

Odličan izbor za lijep izgled i funkcionalnost su sjenila za prozore, u blijedim nijansama ili u bijeloj boji. Lakši materijali stvaraju željeni učinak. Dobar izbor su takođe prozirne zavjese, koje odlično propuštaju svjetlost. Pri izboru zavjesa ili sjenila samo se vodite principom – da u vaš dom uđe što više prirodne svjetlosti.


4. Igrajte se svjetiljkama različitih vrsta

Postavite u vašu prostoriju više različitih izvora svjetlost. Jedan glavni luster ili visilica, predstavljaće najjači izvor svjetlosti. Tamnu sobu učinkovito preinače zidne svjetiljke, koje će raspršiti svjetlost po cijelom prostoru. U kuteve postavite lampe, minimalističke, lagane, koje će osvjetliti mračne kuteve vašeg prostora.

Boja i materijal izrade trebaju biti lagani, svijetli, minimalistički. U našem salonu su vam na raspolaganju različite vrste elegantnih i funkcionalnih rasvjetnih uređaja, koji će oplemeniti i unijeti svjetlost u vaš prostor.


5. Obogatite vaš prostor zlatnim notama

U tamne prostore slobodno postavite dodatke u nijansama zlata, srebra, bakra i slično. To mogu biti svjetiljke. Ove nijanse imaju odlične reflektirajuće sposobnosti, te će dodatno raširiti svjetlost po prostoru.

Na zidove slobodno postavite okvire za slike u zlatnoj boji. Sve skupa će stvoriti savršenu igru svjetla koja će vaš tamni prostor pretvoriti u mjesto u kojem želite boraviti.

I još nešto...6. Usvojite minimalistički stil uređenja enterijera!

Masivan, taman namještaj može dovesti do manjka svjetlosti i stvaranja utiska mračnog prostora. Da biste riješili taj problem, opremite svoj prostor u minimalističkom stilu. Postavite moderan, minimalistički namještaj, koji ne zauzima previše prostora i stvara utisak prozračnosti.

Minimalizam se često pokaže za najbolje rješenje. Vjerujte!

Vidite, u stvarnosti je jednostavno unijeti svjetlost u vaš dom. Potrebno je samo eksperimentisati i usvojiti nove navike i stilove. Ukoliko primjenite sve ili bar neke od ovih savjeta, najtamnija prostorija u vašem domu postaće prijatnija za život.

--


Ako imate dodatnih pitanja u vezi sa preuređenjem vašeg doma ili poslovnih prostorija ili želite naše mišljenje, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!