Gledajte kroz oči djeteta, poduprite njihovu samostalnost, dozvolite mu slobodu, stvorite red, uključite prirodu, dijete puštajte da griješi – to je 6 čimbenika Montessori filosofije razvoja djeteta. Mi u Furnituri podržavamo montessori filosofiju kroz vrhunski montessori namještaj.

Ustupite u svijet vrhunskog dječijeg namještaja bez konkurencije

Prostorije u vašem domu organizujte tako da, da poštujete dječije potrebe za samostalnošću, istraživanju i uključenosti i svakodnevne kućanske poslove. Dijete se mora osjetiti kao jednako vrijedan član obitelji. To možete uraditi uz minimalna prilagođavanja i bez većih intervencija. Za vaše dijete stvorićete okoliš u kojem će se razvijati i izrastati u samostalnu osobu.

Ukratko o montessori pristupu

Šta je zapravo montessori?

To je poseban pristup, koji je prije više od 100 godina uvela italijanska zdravnica, pedagoginja i psihologinja Maria Montessori. Svoj život je posvetila djeci i uvela brojne promjene, koje su pokrenule napredak u obrazovanju po cijelom svijetu – razvojne igrice, didaktične igračke i pomagala, učenje kroz istraživanje i otkrivanje, svijetle učionice, namještaj po mjeri djeteta, itd.

Osnovna vodilja montessori pedagogike je „pomozi mi, da uradim sam“. Dijete slobodno bira materijale, ispravlja svoje greške, bira mjesto za rad i učenje. Ključno je da montessori nije trend! Filosofija je prisutna već duže od sto godina, u cijelom svijetu. Maria Montessori je bez tehnološke opreme uspjela otkriti nešto što i dan danas potvrđuju neuroznanstvenici. Montessori je bez dileme odličan okoliš za dijete. Budi samostalnost, poštuje djetetove individualne sposobnosti, učenje postaje zabavno.

Montessori namještaj možete kupiti u Furnitura.hr

Proizvodnjom montessori namještaja počinje se baviti malo porodično poduzeće iz Latvije. Stvaranjem i prodajom vrhunskog namještaja šire montessori filosofiju po svijetu, a naša internet trgovina furnitura.hr je ponosan partner u širenju montessori namještaja.

Sav namještaj izrađen je u skladu sa evropskim standardima, iz 100% brezovog drveta i brezovih ivernih ploča, materijala koji je izuzetno izdržljiv a lagan. Sve montessori proizvode djeca samostalno koriste, potpuno bezbijedno.

JEla namještaj do -50%

Sjednite i pogledate kroz oči djeteta

Montessori namještaj će omogućiti da svoj dom uredite po mjeri djeteta. Prije nego što počnete kupovati, sjednite na pod i posmatrajte prostor očima djeteta. Tako ćete vidjeti šta dijete vidi, šta ne može dosegnuti, šta je za njih previsoko, šta im smeta, itd. Shvatićete da djeca svijet vide drugačije od nas. Možda ste dječije fotografije postavljali u svojoj visini. Mislite li sad, da ih malci vide? Prilagodite im dom, naročito predmete i namještaj koji oni uporabljaju.

Kućno okruženje dizajnirajte tako da dijete može stvari obavljati samostalno

Svako dijete ima moćnu želju da bude samostalno. Kućno okruženje uredite tako da dijete može što više stvari obaviti samostalno. Djetetu to daje izuzetno veliku dozu samopouzdanja, što će trebati kasnije u životu.

U odgovarajućem prostoru postavite niski ormar, u kojem ćete držati tanjire i čaše. Dijete vam može pomagati pri postavljaju stola. Možete najnižu ladicu namijeniti djetetu, u kojoj će on držati svoje stvari ili će tamo stajati posuđe kojim će dijete pomagati pri postavljanju stola ili u drugim kućanskim poslovima.

Dostup do radne površine mu omogućite uz stolac, koji ćete postaviti uz kuhinski pult. Dijete se tako može podići na vašu visinu i skupa s vama sudjelovati u pripravi hrane. Mi u Furnituri u takvom slučaju roditeljima predlažemo:

https://www.furnitura.hr/montessori-prilagodljiv-stolcek-pomagalcek-za-ucenje-in-igranje-vec-barv

Montessori stolica pomagalo dijete može koristiti kao set stolića i stolice ili kao priručno sredstvo s štitnicima koje mu omogućava pristup trenutno teško dostupnim mjestima.

https://www.furnitura.hr/2v1-montessori-stolica-pomagalo-za-dvoje-motiv-voz-natur

Dobrodošao je niski umivaonik, u kojem će mali junaci sami prati ruke. Ne zaboravite dječiji sapun, brisač i kukicu, da od malena stiču naviku održavanja osobne higijene.

Djetetu dozvolite veću stupnju slobode

Djeca svijet otkrivaju cijelim tijelom, najviše rukama. Neka im vaš dom omogućuje što više slobodnog istraživanja. Na niže police stavite igračke i druge predmete koji bude dječiju radoznalost. Dovoljno je da djetetu ustupite dvije najniže police, njima će to biti dovoljno za istraživanje i sticanje osjećaja osobnog prostora. U dječiju sobu ubacite malu komodu za igračke, neka dijete samo slaže svoje igrače i time osjećaj odgovornosti i održavanja reda. U dnevnom boravku, na donjoj polici možete ostaviti njihove knjige, slikovnice, bojanke a u blizini uredite mali kutak za čitanje. Na ovaj način će dijete razvijati ljubav prema knjigama i učenju, što će kasnije pomoći sticanju radnih navika u školi.

Prostorije neka budu uređene i strukturirane

U svom domu stvorite red, prostorije neka budu uređene i strukturirane. Djetetu to daje osjećaj sigurnosti i predvidljivosti. Neka svaki predmet ima točno određeno mjesto. Igračke odložite u kutiju, kako bi dijete uvijek znalo gdje se nalaze, te kako bi steklo naviku da pospremi za sobom nakon što završi sa igranjem.

Dijete zapravo treba malo igračaka, do 8 različitih igračaka je dovoljno za jednogodišnje dijete. Previše igračaka loše utječe na njegovu koncentraciju, te nije pokazalo nikakve koristi za razvoj mašte i kreativnosti. Igračke trebaju biti pospremljene, osim onih igračaka sa kojima se dijete igra u tom trenutku. Igračke ne trebaju biti razbacane po cijelog kući. Dijete neka na dohvatu ruke ima čašu sa vodom, da može samo uzeti kada ožedni. Postavite i papirnate ubruse, da si obriše ruke po potrebi. Možete postaviti malo ogledalo, u njihovom visini, te malu kantu za smeće. Djeca su mali ljudi, stoga sim omogućite da se ponašaju tako.

U dom uključite prirodu

Izuzetno bitan dio života djeteta je priroda, jer za njega ona donosi nova iskustva i razvoj čula. Dijete mora što više vremena provoditi u prirodi a dom neka je uređen u skladu sa prirodom. Doma imajte biljke. Neka dijete samo brine o jednoj biljci, naučite ga da zalijeva i neka to bude njegova mala obaveza. Ukoliko imate domaće životinje, neka dijete brine o jednoj od njih. Ako imate ljubimce, uključite djecu u brigu oko njih.

Djetetu dopuštajte greške

Djeca uče iz grešaka. Oni će stalno nešto prosuti, prevrnuti, proliti, slomiti a najčešće se to dešava nenamjerno. O montessori okolišu, svaka greška je djetetova prijateljica. Neka griješi i uči kroz svoje greške. Ako nešto prolije, pustite da dijete samo očisti. Dajte mu ubruse, krpu, druga pomagala sa kojima će počistiti svoj nered. Vi ste tu da mu pomognete da iz grešaka nauči, ne da ga sprječavate da griješi.

Upoznajte se sa Montessori svijetom namještaja u našoj trgovini i već danas uredite svoj dom za nablagodetnije odrastanje vaših najmlađih. 

--

Ukoliko imate pitanja u vezi sa montessori namještajem ili dječijim namještajem, s veseljem ćemo vam odgovoriti. Kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!