Pri uređivanju ureda, potrebno je da imate svoj radni prostor koji je smisleno uređen i koji će buditi vašu produktivnost. Najvažniji korak pri uređivanju ureda je svakako odabir uredskog namještaja.

Uredska oprema se kroz stoljeća mijenjala, tako da nam je danas na volju ogroman izbor različitih stilova, materijala i oblika. Široka ponuda na tržištu dobrodošla je, jer ćete lakše naći najbolje komade namještaja za svoj kućni ili poslovni ured.

 

Uredska oprema se kroz stoljeća bitno mijenjala

Malo je prostora, koji su se kroz povijest toliko promijenili, kao što je to ured. Uredi u smislu kakav postoji danas, nastali su u 18. stoljeću. Prije toga, radilo se u velikim prostorijama, sa nizom stolova, kovčega, ormara i stolica sa tvrdim naslonjačima.

Vremenom su se počele javljati nove tehnologije, koje su utjecale na promjenu izgleda ureda. Prvi pisaći stroj nastao je 1880. godine a nakon toga su se pojavili i telefoni, što je olakšalo komunikaciju između dislociranih ureda, te smanjilo potrebu da sve bude na istom mjestu.

20. stoljeće donosi preporod u uređenju ureda

Uredski namještaj i oprema su se počeli bitno mijenjati tijekom 20. stoljeća, u drugoj polovici stoljeća je došlo do ubrzanja ovih promjena i nastanka ureda koje vidimo danas.

Prvo su preovladavale veliki metalni stolovi, sa velikim ladicama a na njima su se nalazile velike industrijske svjetiljke. Još do ’70-ih godina stolovi su bili izrađeni uglavnom od drveta, a tek pronalazak računara i njihova primjena od ’80-ih godina donosi promjene u materijalima i dizajnu u kojem se se izrađivali stolovi. Oni postaju jednostavniji i elegantniji ali sa većim radnim površinama.

’90-ih godina pojavila se tzv Aeronova stolica, što je značilo da se naglasak stavlja na udobnost i praktičnost uredskog namještaja te pronalasku rješenja za očuvanje zdravlja sve većeg broja uredskih radnika.

 

Uredska oprema danas nudi neograničene mogućnosti oblikovanja

Na prelazu u 21. stoljeće uredski stolovi su bili konvencionalnih oblika i predstavljali su radne postaje. Prenosni računari i bežična oprema dovode do korjenitih promjena u uredskoj opremi, jer sve postaje fleksibilnije, pokretljivije i nevezano za lokaciju. Masovna upotreba laptopa, pametnih telefona i interneta dovela je smanjenje potrebe za klasičnim uredima. Naročito dešavanja u 2020/21 godini pokazala su da za većinu uredskih poslova nije bitno odakle se radi, sve dok se posao odrađuje.

Danas uredska oprema nadahnjuje naše urede i domove sa svojom kreaitvnošću i udobnošću. Laptopi i bežične veze omogućavaju korjenite promjene u oblikovanju ureda a dizajnerima enterijera neograničene mogućnosti kreativnosti i stvaranja. Zaradi svestrane uporave uredske opreme, ona sve češće postaje dio naših domova a kućni uredi sve učestaliji.

 ---

Ukoliko ima pitanja u vezi sa uređivanjem svog ureda ili kućnog ureda, rado ćemo Vam odgovoriti! Za pitanja i savjete smo dostupni putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!