Naši najmlađi na život gledajo širom otvorenim dječijim očima i upijaju toplinu i radost života. Da bi taj pogled bio ispunjen šarolikošću i toplotom, možemo i sami utjecati, pri naizgled malim ali izuzetno bitnim i svakodnevnim stvarima, kao što je opremanje i bojenje dječije sobe.

Djeca najradije uživaju u raznolikim šarenim bojama, koje im dozovljavaju da ispolje svoje osobenosti, različite od djeteta do djeteta. U nastavku smo za vas pripremili nekoliko korisnih savjeta, kako gledano na karakter i temperament vašeg djeteta izabrati odgovarajuće boje za njegovu sobu

Uopćeno o bojama i ljudima 

Boje imaju veliki utjecaj na ljude, sa njima smo okruženi svaki dan, boje nas opisuju, njima se izražavamo kroz prostor, odjeću, stvari koje posjedujemo. Čak i svoja raspoloženja opisujemo bojama. Posve je logično, da će boje, koje izaberete za dječiju sobu imati veliki utjecaj na njegovo raspoloženje pa čak i na formiranje ličnosti djeteta. Pri uređivanju dječije sobe, moramo uzeti u obzir njegove želje i lične osobine, jer boje utječu na osjećanja. Ako se događa, da je dijete unutar svoje sobe često nemirno, jedan od razloga može biti da se u sobi ne osjeća smireno i prijatno, što može biti do odabira boja. 

Roza

Staromodno i spolno stereotipno je mišljenje da se dječaci i djevojčice razlikuju po bojama, te da je za djevojčice roza, a za dječake plava. Spol pri odabiru boja nije odlučujući faktor, već djetetov doživljaj okoline i njegov osjećaj kada se nalazi u svom osobnom prostoru.

Roza je dobar izbor za dječiju sobu, jer djeluje umirujuće i opuštajuće. Još uvijek se pretežno uporablja za sobe djevojčica, iako se trendovi mijenjaju, te spol djeteta više nije ključan pri izboru boje, već želje djeteta. Prednost roze je da izaziva osjećaj nježnosti, miline, brižnosti, organiziranosti i empatije. S druge strane, previše roze može izazvati glavobolje i nervozu, zbog čega je potrebno kombinirati rozu sa toplom nježnom svijetlo crvenom ili hladno sivom, naročito pri izboru namještaja i dodatka u sobi. 

JEla namještaj do -50%

Plava

Plava boja, koja se tradicionalna birala kao boja za broje sobe dječaka, takođe spava među umirujuće boje, zato je odličan izbor za djecu koja su energična ili čak imaju problema sa temperamentom. Plava boja će umiriti njihov temperament i utjecati na njihovo ponašanje.

Jedna od prednosti plave sobe je takođe, da plava boja snižava krvni pritisak i umiruje otkucaje srca, te je dokazano njeno medicinsko svojstvo. Ipak, pretjerivanje sa plavom bojom ima negativan utjecaj, te se djeca mogu osjetiti depresivni i skučeni. Zbog toga nemojte kompletnu sobu obojati u plavo, već dodajte nijanse osnovih boja, te neka detalji kao što su posteljina, svjetiljke i tepih obavezno budu u drugim bojama.

 Zelena

Zelena boja je čudovit izbor za dječije sobe. Omiljena je također u školskim učionicama jer pomaže djeci pri čitanju i razumjevanju. Gledanje u zelenu boju opušta i odmara oči, vježbe za oči sa zelenom bojom dugoročno poboljšavaju vid.

Glavna prednost zelene boje je da je veoma umirujuća. Ako uporabite tamnije nijanse zelene, lako može postati depresivna, u odnosu na svijetlije nijanse. Zbog toga izbjegavajte tamno zelenu a koristite paletu svijetlo zelenih nijansi, poput boje jabuke ili mente.

Ljubičasta

Ljubičasta boja je još jedna boja povezana za mudrošću i stvaranjem. Budi osjećanja zamišljenosti i duhovnosti, zbog čega djeca nesvjesno usporavaju ritam, otvaraju se za mišljenja i osjećanja drugih. Preporučujemo svijetlije nijanse ljubičaste, koje umiruju i opuštaju.

Ukoliko je dijete previše osjetljivo i emotivno, ljubičasta boja u tamnijim nijansama lako može dovesti do depresije i duševne zamrlosti. U tim slučajevima, koristite isključivo svijetlo ljubičastu i to samo za dijelove sobe, nikako czua cijelu sobu.

Pomisao na budućnost

Pri izboru boje za sobu, imajte na umu glavni namjen dječije sobe. Da li će dijete sobu koristiti kao svoj glavni prostor, za svakodnevne aktivnosti poput učenja, igranja, spavanja, druženja ili će ta soba biti primarno za trenutke odmora i spavanja.

Ako pripremate sobu za malca koji tek treba doći na svijet, koristite tople, neutralne boje. Kako dijete bude odrastalo, mijenjajte boje u skladu sa razvojem njegove ličnosti. Boje su nešto što se mijenja i razvija skupa sa djetetom, zbog toga budite spremni obojati sobu svaki par godina i pritom obavezno poštujte želje djeteta

--


Ako imate pitanja u vezi izbora boje za dječiju sobi ili neko drugo pitanje, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!