Pri izboru nijansi boja za pojedinčane komade namještaja po pravilu ste veoma pažljivi da izabrane nijanse budu u sinergiji i da na prostor djeluju harmonično i nenapadno. Zbog toga najradije birate između neutralnih nijansi bijele, bež, sive ili smđe. Šta ako ste sada spremni za drsku promjenu i korak naprijed? Dozvolite sebi da se igrate sa bojama i u svoj dom unesete živahniju kompoziciju boja sjedeće garniture.

Donosimo vam izuzetno korisne i uporabljive savjete, koje su nam odali umjetnici i dizajneri. Usklađivanje boja postaće lakše i zabavnije a mogućnosti šire!

Za zagovornike bijelih zidova

Zagovornik ste bijelih zidova ali ipak se želite igrati sa bojama. Za oživljavanje svog dnevnog prostora možete izabrati tehniku stvaranja kontrasta. Vaša sjedeća garnitura, ukrasni pokrivači, drugi namještaj i dekorativni predmeti neka budu u nijansama dvije komplementarne boje, koje u paleti boja stoje nasuprot, na primjer crvena i ljubičasta, narandžasta i plava, crvena i zelena.

Najprijatniji osjećaj dobijate kada kombinujete toplu i hladnu boju, na primjer crvenu i tamnozelenu. Jednu boju izaberite za dominantnu, njenu komplementarnu boju izaberite za manje predmete i dekoracije. Takva kombinacija boja privlači najveću pažnju.

Za zagovornike svoje omiljene boje

Ukoliko se ne možete odvojiti od svoje omiljene boje i ne želite je kombinirati sa drugim bojama, možete je u prostoru uporabiti u svijetlijim i tamnijim nijansama. Na taj način stvarate jednobojnu šemu.

Miješanjem vaše omiljene boje sa bijelom, dobijate izuzetno široku paletu nijansi, dok sve skupa djeluje vrlo skladno jer je kontrast tamno-svijetlo siguran izbor. Bijela se može kombinirati sa svim bojama, te će razbiti monotonost ukoliko se odlučite samo za jednu omiljenu boju.

 

Za zagovornike bež nijansi sa krem sjedećom garniturom

Ako svoj dnevni boravak, koji je u bež nijansama i u njemu se nalazi krem garnitura, želite nekako oživjeti, ubacite namještaj u živahnim nijansama. Jedna od mogućnosti je da zidove obojite u jače nijanse, kako biste razbili monotoniju.

Najbrži način da se riješite mračnog i dosadnog izgleda jeste da izaberete namještaj sa uzorcima, postaviti metalne detalje, ogledala za vizuelno povećnje prostora, svjetiljke ili luster, koji u prostor neće unijeti samo svjetlost već i osjećaj topline.

 

Za zagovornike čistoće

Svijetla ili bijela garnitura izgleda otmjeno i elegantno, ali je problematična kada je u pitanju održavanje čistoće. Dovoljno je malo nepažnje i više neće izgledati tako otmjeno, već zamazano. Ukoliko ipak želite imati sjedeću garnituru u svijetlim ili čak bijelim nijansama, savjetujemo da obavezno izaberete garnituru sa perivom uklonjivom navlakom. Kada se navlaka umaže, prosto je skinite, operite i vaša garnitura će ponovo biti čista i otmjena.

 

Za zagovornike sjedećih garnitura u neutralnim bojama

Zidovima u boji najbolje odgovaraju garniture u neutralnim bojama. Preporučujemo sivu, pješčanu, smeđu i bež. Ove boje se uklapaju uz obojene zidove, stvaraju sklad i upotpunjuju prostor. Sjedeća garnitura u neutralnim bojama je takođe prikladna za prostor s bijelim zidovima.

 ---

Ukoliko ima pitanja u vezi sa uređivanjem kuće, stana ili bilo kojeg drugog prostora, rado ćemo Vam odgovoriti! Za pitanja i savjete smo dostupni putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!