Ako želite u unutrašnjim prostorijama svojega doma imati lijepe biljke, nije potrebno da ste profesionalni cvjećar. Neke sorte biljaka ne zahtijevaju posebnu njegu, potrebno ih je samo zaliejvati s vremena na vrijeme, rezultati su dovoljni za zavidno uljepšavanje prostora.

Ukoliko za uzgoj i brigu o biljkama nema vremena, najbolje je izabrati takve koje ne zahtijevaju pažnju i važe za zahvalne.

Zlatna puzavica je za početnike odličan izbir, jer važi za jednu od najizdržljivijih sobnih biljaka. Po vjerovanju, zlatna puzavica svom vlasniku donosi sreću i bogatstvo. U sobu unosi pozitivnu energiju, zahtijeva veoma malo pažnje. Najbolje ju je postaviti na sjenovito mjesto.

U Furnituri ne brinemo samo za kvalitetan, funkcionalan i lijep namještaj, već kupcima savjetujemo kako da opreme svoj dom, da u njima žive još kvalitetnije, udobnije i srećnije. Pitajte nas za savjet. 

U nastavku vam predstavljamo 3 izuzetno korisne sobe biljke, koje lako postavite na komad namještaja ili u neposrednoj blizini za što bolji estetski doživljaj.


Aloa sa nevjerovatnim medicinskim sposobnostima

Aloa je prikladna za manja i veća stanovanja. Sukuletna biljka sa dugim sabljastim listovima ima nevjerovatne medicinske sposobnosti. Lako naraste metar u visinu. Najbolje uspijeva na sobnoj temperaturi i tamo gdje je obilje sunca. Radije ima suhu zemlju, zato je nemojte zalijevati često.

Listovi aloe su veoma uporabljivi. Možete ih narezati na tanke komade i osušiti sa paprinatim ubrusom Potom ih stavite u čašu. Približno 350 grama listova zalijte sa 50 ml alkoholnog pića te pola kilograma cvjetnog meda. Smjesu dobro promještajte, te čuvajte u frižideru. Uzimajte do triput na dan, jednu kašiku, najbolje poal sata prije obroka. Ova biljka je idealna za kuhinjske prostore.

 

Bambus sreće brine za mir, vitalnost i energiju

Bambus donosi sreću u dom, ako je postavljen u primjerno okruženje. Mora se iskombinovati svih 5 elemenata feng šuija. Od značenja je i koliko stabala ima bambus. Tri stabla su za sreću, pet za zdravlje, sva za ljubav i zakon, osam za bogatstvo i obilje, devet je srećan broj i odlična za sreću i opšte zadovoljstvo.

U zadnje vrijeme je bambus među najomiljenijim sobnim biljkama. Obično ga se postavi du vodu. Po feng šuiju, ova biljka ljude podučava krajnjoj mudrosti, kako biti iznutra fleksibilan i otvoren, d ase duh u potpunosti slobodno kreće i izliječi čovjekovo postojanje.

 

Fikus je čudesni čistač toksina i otrova

Fikus u vašem domu neće biti samo čudovit ukras već izuzetno koristan pomoćnik u borbi protiv toksina u domu. Naročito je dobrodošao za zatvorene prostore, urede i kuće. Svugdje gdje se nakupljaju toksini.

Zelene biljke, među kojima i fikus, važe za najučinkovitije prirodne načine u borbi za odstranjivanje toksina iz zraka. U stvarnosti bi morali po jednu biljku na 100 kvadratnih metara. Neki stručnjaci savjetuju, da u stanu trebamo imati onoliko biljaka, koliko osoba živi u njemu. Sa fikusom možete ukrasiti svoj dnevni boravak.

 ---

Ukoliko ima pitanja u vezi sa uređivanjem kuće, stana ili bilo kojeg drugog prostora, rado ćemo Vam odgovoriti! Za pitanja i savjete smo dostupni putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!