S vremena na vrijeme, potrebno je načiniti generalno čišćenje svog doma. Planiramo i planiramo, no uvijek nam nedostaje vremena ili se pojavi nešto drugo, što je potrebno uraditi. Što duže odlažemo, naša motivacija postaje sve manja, a da smo odmah počeli sa čišćenjem, sada bismo živjeli u mnogo ljepšem i ugodnijem prostoru.

Zato, sjedite sa članovima porodice za stol, napravite plan i zajedno se uhvatite u koštac sa čišćenjem, jer to je projekat za cijelo kućanstvo. Plan ne morate spremati, jer smo ga za vas već načinili mi u Furnituri. Obećavamo vam da ćemo se pobrinuti da vaše stanovanje u tri koraka postane potpuno svježe i prečišćeno. U svoj dom ćete se vraćati sa veseljem, imaćete više volje i vremena za druženje u svom domu.

Iz prostorija izbacite sve bespotrebne predmete

Najviše volje pri čišćenju prostorija nam oduzimaju bespotrebni predmeti, koji se vremenom nakupe i koje čuvamo a ne znamo ni zašto. Oni sakupljaju prašinu i otežavaju čišćenje doma. Naročit problem predstavljaju u malim stanovanjima, gdje je svaki kutak prostora dragocjen.

Prvo uzmite nekoliko praznih kartonskih kutija, potom u njih ubacite sve predmete koji nisu najnužniji. Organizirajte kutije, u jednu stavite sve ono što vam sigurno ne treba, u drugu predmete koji će vam možda zatrebati a u treću predmete koje zaista svakodnevno koristite.  Potom, sve iz prve kutije, bez puno razmišljanja, poklonite nekome kome mogu biti korisni.

Znamo da se za neke stvari emotivno vežete, iako ih racionalno ne trebate, pa oni samo skupljaju prašinu i čine da vaš dom djeluje nabacan i prljav. Potrebno je presjeći, riješiti se svih predmeta koje ne treba, kako biste zauzvrat dobili čist, ugodan i prozračan dom. Kada iz svog doma izbacite nekoliko kutija bespotrebnih stvari, osjetićete se lakše i rasterećenije, te ćete biti spremni za drugi korak.

Premjestite centralne točke dešavanja u domu

Određeni komadi namještaja predstavljaju ventralne točke života u domu. U dnevnoj sobi je to na primjer sjedeća garnitura, u kuhinji pa blagovaonski stol. Razmislite kako biste mogli promijeniti razmještaj u svom domu, te nastojite načiniti makar male promjene. Na ovaj način će vaš dom dobiti novi izgled i energiju a vama će se činiti da živite u novom prostoru.

Ovaj korak će vam možda oduzeti vremena. Eksperimentišite, ne zadovoljite se pri prvom razmještaju, igrajte se. Pokušajte okrenuti kauč na drugu stranu, postaviti stolić na drugo mjesto, zamijeniti mjesta kauča i TV regala. Zajedno sa članovima porodice nađite novi razmještaj koji svima odgovara.

 Priuštite si novi komad namještaja

Kada ste pri čišćenju i razmještaju bili vrijedni, nagradite se novim komadom namještaja. Novi kauč, komoda, stol ili bilo šta drugo, udahnuće u vaš dom svježinu i novu energiju. To ne mora biti veći komad namještaja, čak i promjena stolića, polica ili nova lampa u dnevnom boravku, biće primjetni u vašem domu.

Ukoliko vam budžet dozvoljava, u dnevnu sobu ubacite novi kauč ili sjedeću garnituru. Možda je vrijeme za novu kuhinju ili spavaću sobu. Sami najbolje znate, šta ćete kupiti.

--

Ukoliko ima pitanja u vezi sa uređivanjem kuće, stana ili bilo kojeg drugog prostora, rado ćemo Vam odgovoriti! Za pitanja i savjete smo dostupni putem kontakt obrasca, e-maila info@furnitura.hr ili telefona 099 35 71 680 i rado ćemo vam pomoći.

Zajedno s vama stvaramo dom!